Takdim

Bailey, “En çok yaşayan, en çok düşünendir.” der. James Allen de aynı mânâyı, “Hareket, düşüncenin tomurcuklanması; neş’e veya keder, onun meyvesidir. Ve insan, böyle kendi eseri olan acı-tatlı meyvelerle yaşar.” şeklinde ifade eder. Efendimiz’in, bir saat tefekkürü senelerce nafile ibadetten üstün görmesi, düşüncenin önemini ifade bakımından apayrı bir öneme sahiptir.

Düşünce, sancı çeken bir beynin sevimli yavrusudur. Descartes, “Düşünüyorum, öyleyse varım.” derken, hayatın gaye ve hedefini, var olmanın hikmet ve sebebini vecizelendirmiş oluyordu.

Bir düşüncenin bizden evvel düşünülmüş olması, bizim düşünmemize mâni olmadığı gibi; bizim düşünmemiz de, bizden başkalarının aynı şeyi düşünmesine mâni değildir. Ancak hiçbirimiz, aynı düşünceyi aynı üslûpla ifade edemeyiz. Üslûp bir ifade tarzıdır ve sadece kendisinin aynıdır. Dolayısıyla her bir insanın üslûbu, diğerlerinden farklıdır. Üslûbun düşünceye de tesiri varsa, birbirinin aynısıymış gibi görünen iki düşünce, en azından bu açıdan belirgin bir farklılık arz edecektir.

Düşünmek bir meziyet, düşünceye şekil vermek ise bir maharettir. “Varlık, kendiliğinden sırlarını ortaya koymaz; onları biz, düşünce yollarından geçtikten sonra buluruz.” İnsan, düşüncenin kanunlarını yine düşünce ile keşfeder. Sebep-netice bütünlüğü en güzel şekliyle ancak düşüncede vardır.

Tefekkürün mahrem odasında, sessiz fakat hummalı bir çalışmanın verdiği yorgunluktan sonra, kuru akıl ve mantık, ilhamın önünü tıkamaz ve muhayyilenin kanatlanmasına engel olmazsa, tersi yönde, ilham ve muhayyile de gerçekçi akıl ve mantığın süzgecine hayır demezse, artık fikir denen kutlu kıvılcım tutuşmuş demektir. Böyle fikirler ise, bütün insanlık için eskimeyen servettir.

Düşünce, idrakin helezonik yükselişi. Şuurun “kelime-i tayyibe” hâline gelişi. Kalb ve kafa dengesi. “Cevâmiü’l-kelim” bereketi. İrşad kandili. Tecrübe atlası. Tebliğ hevengi. Telkin bûsesi. İlham buketi. Sır sarnıcı. Efektif bilgi. İdeal filengi. Misyonun “Mors alfabesi”. Ve elinizdeki eser yönüyle de, nur dekorlu muhtevanın silueti.

Yayınevimiz, “Ölçü veya Yoldaki Işıklar”ı, siz saygıdeğer okuyucularımıza bu duygu ve düşüncelerle arz etmekten mutluluk duyar.

Anlama cehdini ona yoldaş yapmanız dileğiyle…

Nil Yayınları

-+=
Scroll to Top