Takdim
Elinizdeki eser, muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’nin, İzmir Bornova Merkez Camii’nde 20, 27 Ekim, 3, 10 Kasım 1978 tarihlerinde dört defada olmak üzere verdiği hac konulu vaaz ve hutbelerden derlenmiştir.
Kitabın temelini bu vaaz ve hutbeler oluşturmakla beraber muhterem müellifin başka zaman ve zeminlerde konuyla ilgili yaptığı konuşmalar, yazdığı yazılar da belli bir mantık örgüsü içerisinde kitaba alınmıştır.
Aslında kendisinin, gerek eserleri yoluyla okuyucuyla buluşmuş, gerekse henüz buluşma yolunda olan hacla ilgili başka beyanları da olmasına rağmen, kitap formatı gereği onların hepsi buraya alınamayacağından dolayı, bazıları birleştirilmek suretiyle, bazıları da özet olarak eserdeki yerini almıştır.
Kitap, bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunları da üç kısımdan oluşan bir ek bölüm takip etmektedir.
Giriş Bölümü’nde; haccın tarihi, farziyeti, önem ve fazileti ele alınmaktadır.
“Haccın Hikmetlerine Yolculuk” adını taşıyan Birinci Bölüm’de; önce, İslâm’da aklın yeri, değeri ve önemine değinilmiş, böylelikle haccın hikmet boyutunun oturduğu zemin gösterilmiş.. daha sonraki kısımda ise haccın hikmetleri üzerinde durulmuştur.
İkinci Bölüm; “Haccın Hakkını Verme” başlığını taşımakta ve dört kısımdan oluşmaktadır. Sırasıyla; hacca gitmeden önce, hac esnasında ve hac vazifesini bitirdikten sonra yapılması gerekenler anlatıldıktan sonra, son kısımda, Kâinatın İftihar Tablosu ve başımızın tacı Nebiler Serveri Hazreti Muhammed Mustafa’nın (sallallâhu aleyhi ve sellem) mübarek merkadlerini, gül kokulu köyü Medine-i Münevvere’yi ziyaretin önemi üzerinde durulmuştur.
Üçüncü Bölüm’de; farklı zamanlarda muhterem müellifin bizzat kaleminden dökülen dört makale ve bir şiir yer almakta ve müellifin söz ve yazılarından derlenen bölüm böylece sona ermektedir.
Hac, içinde pek çok detay ve kavram barındıran bir ibadettir. Muhterem müellifimiz, belirlediği format gereği olarak, haccın ifade ettiği mânâlar, haccın hikmetleri ve Cenâb-ı Hakk’ın istediği mânâda bir hac yapabilmek için gerekli olan hususlar üzerinde durmuş; haccın teknik tafsilatı, kavramları, haccın yapılış keyfiyeti ve fıkhî hükümleri gibi konuları ilgili eserlere havale etmiştir.
Yayınevi olarak, müellifin bahsettiği mevzuların daha iyi anlaşılması ve konuların üzerinde döndüğü zeminin kavranması adına, –çok fazla detaya girmeden, yalnızca genel bilgi verecek mahiyette ve eserin anlaşılmasına katkı sağlama ölçüsünde– söz konusu hususların bir kısmını kitabın sonuna, “Editör’den…” ek bölüm olarak dercetmekte fayda mülâhaza ettik.
Ek bölümlerin ele aldığı konular şunlardır:
Ek-1: Hacla ilgili yer ve kavramlar
Ek-2: Peygamber Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) veda haccı
Ek-3: Hac ve umrenin kısaca yapılış keyfiyeti.
Bu konularla ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını düşünen okuyucularımızın –tercihen– bu bölümleri okuduktan sonra eseri okumaya başlamalarını tavsiye ediyoruz.
İslâm’ın beş ana esasından biri olan hac ibadetinin içerdiği mânâ ve hikmetlerin sırlı dünyasına yolculuk sayılacak bu hacmi küçük muhtevası büyük eserle sizi baş başa bırakırken, muhterem müellifimize bu kıymetli eserinden dolayı şükranlarımızı arz eder, Cenâb-ı Hak’tan kendilerine sıhhat ve afiyet üzere bir ömür dileriz.
Süreyya Yayınları