Takdim Yerine
Kırık Testi, elinizdeki 18. kitabıyla içindeki hikmet ve irfanı sızdırmaya devam ediyor. Bu sızıntılar, yukarıdan aşağıya inip toplumda karşılık buldukça çağlayana dönüşüyor. Geldiği kaynağın sıcaklığını, samimiyetini, huzurunu iştiyakla bekleyen gönüllere akıtarak, oralarda yeni yeni huzur esintileri meydana getiriyor.
Kırık Testi serisi, okuyucularını bir marifet yolculuğuna çıkarıyor. Yüksek perdeden tasavvuf literatürüyle, anlaşılmaz ağdalı ifadelerle ve muğlak felsefî yaklaşımlarla değil, sade fakat derin, kolay ve herkesin ifade edebileceği enginlikte, yüce hakikatleri herkesin anlayacağı dille anlatan sohbet tadında bir marifet yolculuğu..
Elinizdeki eser, çok renkli bir yolculuğa çıkarıyor bizi: En başta başkalaşma hastalığına karşı sergilenecek tavıra işaret edildikten sonra, Allah yolunda yapılan hizmetlerin sonucunu Allah’a havale etme prensibi üzerinden bir tevhid vurgusu yapılıyor.
Devamında, yapılan zulümler karşısında müspet davranışın nasıl yapılacağıyla alâkalı, hizmet felsefesi diyebileceğimiz yaklaşımlar ortaya konuyor. Şeytanın oyunlarına dikkat çekiliyor, insandaki en büyük hastalıklardan biri olan suizanın fert ve toplum açısından tahribatı nazara veriliyor, fikirleri ve toplumları ortak zeminde buluşturmanın adı olan sulhe temas ediliyor ve onun aileden devletlerarası münasebetlere kadar oynadığı rol ortaya konuyor.
Marifet yolculuğunun devam eden bölümlerinde önemli bir konuya işaret ediliyor: Teorik nazariyeler üretmek ve öğretmekten ziyade pratik hayatta insanların işine yarayacak ve aynı zamanda ihtiyaç da olan temel prensipleri anlatmak. Daha açık ifadeyle, imanî hakikatlerden ibadet ve alışverişe oradan da devletlerarası münasebetlere kadar dinin hükümlerini ortaya koymak. Bunu yaparken de zamanın ruhunu iyi okumak ve tecdide açık sahalarda içtihatlarda bulunabilmek. Tabi, bir yandan tecdit ruhunu diri tutarken diğer yandan da fantezi sayılan şeylere karşı uyanık olmak.
Yolculuğun ilerleyen bölümlerinde bir taraftan; kalp kasveti, ölüm korkusu, şefkat ve mülayemet, kulluk şuuru, tevazu, ihlas, vefa, kendimizle yüzleşme, şekilcilikten kurtulma ve Allah’a kavuşma arzusu gibi kalbî ve ruhî dinamiklerle insanın iç dünyası imar edilirken diğer taraftan; sıla-i rahim, vifak ve ittifak, ıslahçı duruş gibi toplumun yaralarını iyileştirecek ana unsurlarla ortaya reel bir reçete konuyor.
Elinizdeki eser bu şekilde, en derin kalbî amellerden en geniş sosyal konulara kadar geniş bir yelpazede bizi dolaştırmanın yanında, daha özel dairede Hizmet hareketinin temel anlayışlarını bir kez daha hatırlatmayı da ihmal etmiyor: Izdırap ile aksiyon beraberliğinden tayinler karşısında sergilenecek tavra, hizmet tiryakiliğinden tedricilik prensibine, hicretin gerekliliğinden şiddet kullanmanın reddedilmesine, alternatif projeler geliştirmekten dip dalga oluşturmanın ehemmiyetine, realiteleri göz önünde bulundurmaktan konumun hakkını vermeye, çoğulculuğa açık olmanın lüzumundan zamanın insanı olma gerçeğine kadar bir düzine prensip ve yaklaşıma dikkat çekiyor.
Okurlarımızı bu geniş ve renkli yolculukla baş başa bırakırken, bize bu yolculukta rehberlik yapan, önümüze ümit dolu, hayat dolu ufuklar açan, en olumsuz ve amansız zamanlarda dahi elimizden tutarak bizi geleceğe yürüten, Kırık Testi’nin sahibi Muhterem Hocamıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Zât-i âlîlerini Allah’ın özel bir nimeti olarak görüyor, Rabbimizin, kendilerine hayırlı, afiyetli, huzurlu, uzun bir ömür lutfetmesini diliyoruz.
Süreyya Yayınları